sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Angkor Wat on Kambodzan ylpeys

Angkorin temppelit Kambodzassa olivat oikeastaan ainoa ehdoton nähtävyys, jota olin etukäteen halunnut nähdä. Ne jäivät koko reissun viimeiseksi kohokohdaksi.

Angkor Wat ja munkit
Meidän piti alunperin pyöriä Kambodzassa pari viikkoa, mutta koska jäimme jumittamaan Pohjois-Thaimaahan pidemmäksi aikaa, aika typistyi vajaaseen viikkoon. Reissuväsymyksen vuoksi sekin tuntui tosi lyhyeltä ajalta. Kaikki tuntui etenevän kuin hidastetussa elokuvassa, huilittiin ensin pari yötä Siem Reapissa.

Kävimme ensin yhtenä päivänä Angkor National Museumissa, joka on erinomainen johdanto khmer-imperiumiin. Museolippu maksaa 12 dollaria ja siihen sai ääniopastuksen kolmella dollarilla, 15 dollaria on yhteensä noin 11,5 euroa. Museo on erinomaisesti rakennettu, siellä on mielenkiintoisia ääni- tai videoesityksiä sekä sinne on saatu hyväkuntoisia patsaita eri kausilta. Samalla sai hyvän katsauksen hindu- ja buddhalaiskulttuuriin. Suosittelen museota, jos Siem Reapissa viihtyy pidempään. Museossa saa kulumaan monta tuntia. Siellä ei valitettavasti saanut kuvata, vaikka siellä on parhaimmat patsaat.

Angkor Wat häämöttää

Näkymät Angkor Watin kolmannelta tasolta

Temppelit sijaitsevat hieman hajallaan, joten jo välimatkoihin saa kulumaan aikaa. Lähimmät ovat kuuden kilometrin päässä Siem Reapin keskustasta. Päätimme ottaa ekalle päivälle opastetun retkipäivän, jotta saisimme mahdollisimman tiiviin taustoituksen mytologioihin. Löysimme pääkadun varrelta 15 dollarilla eli 11,5 eurolla kokopäiväretken, johon sisältyi opas ja autokuljetukset.

Temppelialueelle voi ostaa päivän, kolmen päivän tai viikon lipun. Hinta lipulle on 20 / 40 / 60 dollaria eli 15 / 30 / 46 euroa. Me otettiin kolmen päivän liput, niin ei olisi kauhea kiire yrittää ehtiä kaikkea yhteen päivään.

Meitä oli päiväretkellä kahdeksan hengen porukka ja oppaanamme oli entinen buddhalaismunkki Vin. Hänellä oli tosi voimakas aksentti, joten oli aluksi vaikea pysyä kärryillä, mitä hän kertoi. Onneksi oltiin edellisenä päivänä käyty museolla, joten pääsin moneen tarinaan mukaan sen perusteella. Osa temppeleiden reliefeistä kertoo tarinoita ja niitä opas kertoi meille.

Aloitimme päivän kahdeksan jälkeen aamusta Angkor Watin temppelillä. Se on alueen kuuluisin, sama joka koristaa maan lippua. Se on alunperin rakennettu hindutemppeliksi 1100-luvulla ja myöhemmin muutettu buddhalaistemppeliksi.

Hindujumala on muuntunut buddhalaisten palvomaksi

Angkor Wat on tosi kaunis temppeli, mutta yllätyin sen huonosta kunnosta. Kunnostus- ja entisöintityötä tehdään koko ajan, mutta työtä on vielä valtavasti. Varmasti se on hyväkuntoisena ollut huikean hieno ilmestys.

Pyörimme temppelialueella useamman tunnin. Opas oli ehdoton etu, sillä temppeli on valtava. 190 metriä leveän vallihaudan sisään jää alue kooltaan 1,5 kertaa 1,3 kilometriä.

Angkor Thom on toiseksi kuuluisin valtava temppelialue. Se on rakennettu 1200-luvun taitteessa ja on kooltaan huikeat 10  neliökilometriä. Kaupunki temppelin ympärillä oli jo tässä kohtaa jo miljoonan asukkaan suurkaupunki.

Kuuluisin temppeli Angkor Thomissa on Bayon. Siinä on 54 tornia, jonka jokaisella neljällä sivulla temppelin rakennuttaneen kuninkaan 216 jättimäiset mystisesti hymyilevät kasvot. Bayon oli minusta kaunein temppeli.

Bayonin kasvot

Kävimme myös mm. Tomb Raider elokuvasta tutussa temppelissä Ta Prohmissa. Se on kaunis esimerkki, miten luonto on ottanut vallan temppelissä. 

Ta Promh on tuttu Tomb Raider -elokuvasta
Puiden juuret ovat valtavia

Kävimme myös parissa muussa pienemmässä temppelissä ja viimeisenä suuntasimme kukkulan päällä sijaitsevaan Phnom Bakheng -temppeliin. Se on rakennettu jo 900-luvun vaihteessa. Maisemat olivat huikeat joka suuntaan.
Angkor Wat -temppeli näkyy kukkulalta

Toisena päivänä otimme vain kuskin, ja menimme vain kuvaamaan auringonnousua Angkor Watille sekä koluamaan tarkemmin Angkor Thomin alueella. Koska sadekausi oli jo pikkuhiljaa alkamassa Kambodzassa, auringonnousu oli valitettavasti pilvinen. Oli kuitenkin hieno nähdä aamuhämärä viiden ja kuuden välillä.

Auringon nousu oli laimea

Jos meillä olisi ollut enemmän virtaa, olisimme matkanneet vielä 21 kilometrin päähän Bayonista Banteay Srein -temppelille. Siellä on kuulemma hienoimmat kivikaiverrukset.

Hieno kokemus, ei ihan edullisimmasta päästä, mutta mahtava nähdä miten huikeaa on kulttuuri ollut Kaakkois-Aasiassa jo ennen keskiaikaamme.



Buddha hymyilee ympärille kasvaneen puun raosta
 
Angkor Watilla on aamuisin ruuhkaa


Kivikoriste maassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti