sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Thaimaan hintataso ja matkabudjetti

Me ollaan mieheni kanssa reissussa melko pienellä budjetilla, ollaanhan me vuorotteluvapaalla. Tarkoitus olisi pärjätä päivärahakorvauksella, olemme nyt molemmat saaneet omilta ammattiliitoiltamme hyväksyvät päätökset. Mahtava juttu!

Päiväbudjetti meille kahdelle on 30-40 euroa, sisältää kaiken elämisen eli majoituksen, ruuat, juomat, tavarat ja liikkumisen. Mukaan en ole laskenut lentolippuja maasta toiseen, mutta liikkuminen yhden maan sisällä bussilla, veneillä, taksilla tai junalla kuuluu tuohon. Tavoite kuukaudeksi olisi tonnin pintaan kahdelle. Toistaiseksi on pysytty aika lailla siinä.

Päivää kohden per henkilö siis käytämme 15 tai 20 euroa. Yhdellä ihmisellä ehkä menisi yksinään matkustaessa enemmän, sillä suurin osa majoituksista myydään huoneittain. Huoneessa voi olla jopa kolme sänkypaikkaa. Näitähän tietysti voi aina jakaa kanssamatkustajien kesken, me otettiin reissukaverimme Niinan kanssa useaan otteeseen kolmen hengen huone. Dormimajoitusta löytyy isommista reppureissaajakohteista, mutta ainakin Taikkulan hinnat ovat niissä yllättävän kovat.

Joskus huone voi olla jopa lähes tuliterä pintamatskuiltaan, huone maksoi Ko Samuilla 600 bahtia eli 15 euroa
Thaimaassa majoituksemme on ollut toistaiseksi kahdelta 200 - 600 bahtia eli 5 - 15 euroa per huone yöltä. Majoitus maksaa nyt enemmän, sillä nyt tammi-helmikuussa on high season eli eniten turisteja Thaimaassa. Huoneiden hinnoista ei juurikaan saa alennusta ja huone kannattaa varata jo puolenpäivän aikaan. Muuten voi jäädä ilman huonetta. Halvimman huonehinnan saa Thaimaassa aina paikan päältä eli emme ole varanneet huoneita ekaa kolmea yötä enempää etukäteen. Suurinta osaa halvoista majoituspaikoista ei ole edes netissä.

Joskus majoitus on lähes ikkunaton koppi, mutta siistiä ja ollut ja uni maittanut.
Siis vähän kuin ruotsinlaivalla C-luokassa.
Saman majoituksen kylppäri taas oli minusta erityisen söpö, aika thaimaalainen.
Ruoka on katukeittiöissä ollut halvimmillaan noin 100 bahtia juomineen kahdelle eli 2,5 euroa, yleensä meillä menee enemmän. Ruokien ja kahviloiden hintataso vaihtelee aikalailla, joten olemme aina ensin yleensä tarkistaneet menusta hintatason.

Pad Thai on yleensä ruokalistan halvin ruoka, tässä vähän hienompi versio munakkaan sisällä
Yleensä thairuokaa saa alle 100 bahtilla per annos lähes kaikista ravintoloista. Länsimainen ruoka maksaa tietysti enemmän ja sen laatu saattaa olla tosi huonoa. Olemme syöneet matkamme kalleimmat ja elämämme karseimmat hampurilaiset Thaimaassa tällä reissulla. BicMac-ateria maksaa reilu 5 euroa eli sekin on kallis thaimaalaisittain, kun sama on naapurimaassa Malesiassa puolet vähemmän.


Juomien hintoja Ko Phanganilta, iso olut 1,6 euroa ja pieni euron. Ämpäri irtoaa vitosella.

Ruoat, esimerkkipäivä yhdelle
  • Aamupala, esim. paahtoleipää, munakas ja kahvia, tai tuoreet hedelmät jugurtilla noin 100 bahtia eli 2,5 euroa
  • Päivällä olut, tuoreesta hedelmästä tehty pirtelö tai kivennäisvettä, noin 50 bahtia eli reilun euron
  • Välipalana tuoreita hedelmiä, esim. tuoreet ananaspalat, 20 bahtia eli 0,5 euroa
  • Jos reissupäivä, myös suolaista syötävää, esim. patonkia tai sandwich, 80-120 bahtia eli 2-3 euroa
  • Illalla kuuden pintaan thairuokaa, noin 100 bahtia eli 2,5 euroa + juomat 20 bahtista ylöspäin
  • Lisäksi vähintään vesipullo 1,5 l, 13-30 bahtia eli 0,3 - 0,75 euroa
Tämmöinen budjetti mahdollistaa pari kahvia päivässä tai pari pientä olutta. Jos haluaa nipistää, ottaisin länsimaisesta aamupalasta sen tilalle halvempaa. Tai lopettaa kahvinjuonnin :)

Päivää kohden yhdelle ruoka ja juomat on yleensä noin 300 tai 400 bahtia, eli 7,5 tai 10 euroa.


Thai-keitot on parasta ja lisukkeeksi riisi - massaman curry, green curry, red curry... Mmmm.
Junalla matkustaminen on kolmannessa luokassa todella edullista, 5 tunnin junamatka maksoin noin 50 bahtia eli reilun euron. Laivaliput ja taksit saattavat taas lohkaista yllättävän suuren siivun, useamman sataa bahtia kerrallaan per henkilö. Monissa kaupungeissa toimii taksi- ja tuk tuk -mafia, turistit saavat pöyristyttäviä hintoja.

WiFi toimii lähes joka hotellissa ja guesthousessa, tosin läheskään aina signaali ei riitä huoneeseen tai ei toimi muuten vaan. Useimmissa kahviloissa ja ravintoloissa on ilmainen WiFi. Nettikioskeja on joka kulmassa, hinta 1-3 bahtia minuutti tai 20-60 bahtia tunti eli 0,5 eurosta puoleentoista.

Puhelut Suomeen Soneralla alle 0,9 euroa minuutti ja vastaanotto alle 0,3 euroa. Tekstarit aina 0,29 euroa maasta riippumatta. Kannattaa käyttää älypuhelimella langattomassa verkossa Skypeä ilmaisiin puheluihin ja ilmaisiin pikaviesteihin WhatsAppia ja Facebookia.

Pullovettä menee päivittäin, hinnat vaihtelee merkeittäin ja saarilla voi olla jopa tuplahinnat
Tavaroiden hinnat vaihtelevat paikasta, turistien määrästä ja tinkaamistaidoista. Esim. snorkkelien kiinteä hintalappu on vaihdellut 250-450 bahtin välillä, reilusta 6 eurosta yli 11 euroon. Vaatteita, kuten toppeja, hameita ja housuja saa noin viidellä eurolla turistipaikoista, mutta laatu on aika heikkoa. Paikallisemmista paikoista saa huomattavasti halvemmalla. Turistikama oli halvinta Bangkokissa, turistisaarilla kalleinta.

Vaatteiden teettämisen hintoja Hua Hinista, puku viitisen kymppiä.

Päiväretket Thaimaassa ei mahdu meidän budjettiin, mutta teemme sitten omia reissuja reittilipuilla ja skoottereita vuokraamalla.

Voi olla, että loppureissusta joutuu kiristämään päiväbudjettia, saa nähdä kuin käy!  :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti