torstai 28. maaliskuuta 2013

Balin ja Lombokin hintataso

Bali on Indonesian vilkkain turistikohde, joten myös hintataso on sen mukainen. Se on aussien Kanarian saaret. Balin viereisellä saarella Lombokilla käy huomattavasti vähemmän turisteja, joten se on edullisempi, poikkeuksena tietysti suositut Gilin pikkusaaret Lombokin kyljessä.

Bali ja Lombok ovat helppoja turistikohteita. Paikalliset puhuvat mielellään englantia, jopa suomea mikäli osaavat. Julkiset kulkuvälineet ovat heikoissa kantimissa, joten turistin pitää yleensä turvautua pienten paikallisten matkatoimistojen palveluihin.

Majoitusta löytyy isolla hintahaitarilla, alle 10 eurosta yli 100 euroon. Me maksoimme kahden hengen huoneesta tuulettimella 100 000 - 150 000 indonesian rupiaa eli 8 - 12 euroa. Ilmastoitu huone olisi ollut yleensä 200 000 - 250 000 rupiaa eli 16 - 21 euroa. Me ei oteta ilmastoituja huoneita, kun täällä lämpimässä meinaa vilustua niiden kylmäpöhöttäjien kanssa. Huoneissa on ollut oma suihku ja wc, yleensä aamiainen kuuluu hintaan.

Esimerkki 12 euron majapaikasta Balin Ubudissa, oma suihku, terassi ja aamupala kuului hintaan
Ruokaa saa halvimmalla yömarkkinoilta, iltakuuden pintaan avautuvilta toreilta katukojuista. Paistettua riisiä, satay-vartaita, grillattua maissia, lihaa ja kalaa saa tosi edullisesti, euron molemmin puolin. Toinen edullisuuden tae on syödä päivällä ns. muovituolipaikoissa.

Nasi Goreng maksaa rantaravintolassa jo reilu kolme euroa. Kallista :D
Ravintoloissa tuli syötyä vähän liiankin usein, annokset yleensä 25 000 rupiasta ylöspäin eli parista eurosta. Hienommissa paikoissa eli pöytäliinapaikoissa yleensä 45 000 rupiasta ylöspäin, noin neljästä eurosta.

Indonesialaista kasvisruokaa, gado gadoa, maksoi pari euroa

Indonesialaista kasvisruokaa
Olut on halpaa, suhteessa muuhun alkoholiin. Pieni Bintang 0,33 l on yleensä 20 000 rupiaa eli 1,6 euroa ja iso Bintang 0,66 l yleensä 30 000 rupiaa eli 2,4 euroa. Pieni siideri oli 45 000 eli 3,5 euroa eli se on jo kalliimpaa. Viinit ja tuontiviina on kallista, Indonesiahan on muslimimaa. Paikallinen viina arak olisi halpaa, mutta se voi olla vaarallista. Muutama kuukausi sitten kuoli turisti paikalliseen viinaan uutena vuotena 2012 Gili Travanganilla.

Turistipaikoissa kannattaa huomioida, että hinnat on ilmoitettu yleensä ruokalistoissa ilman veroja. Päälle tulee 10 % vero, sen lisäksi saattaa tulla jopa 8 % "pakollinen" palvelumaksu. Näiden suuruus vaihtelee, joten katso ne tarkkaan.

Välimatkat ovat kilometreissä lyhyitä, mutta liikenteen vuoksi pitkiä. 15 km matkaan menee yleensä puolisen tuntia ja 30 km matkaan tunti. Taksien pitäisi käyttää mittaria, kannattaa käyttää siksi luotettavia isompia taksifirmoja, esim. Balilla Bluebird Taxi. Jos neuvottelet könttäsummia kuljetuksissa, ota ensin selvää mikä on käypä hintataso, Wikitravelistä löytyy hintatasoa.

Isompien paikkakuntien välillä kulkee esim. Perama-niminen firma minivan-busseilla. Hinnat sillä ihan kohtuulliset, mutta usein kahdelle taksi tulee samoihin hintoihin.

Katukaupassa kaikki hinnat pitää tinkiä, tuote ei yleensä edes vastaa sitä mitä myyjä puhuu. Mulle yritettiin myydä mm. tekonahkasandaaleja nahkaisina ja rihkamakorviksia hopeisina. Aina kun kuulevat turistin olevan Suomesta, hinnat pompsahtavat reippaasti yläkanttiin.

Kioskeista saa vettä ja pikkusyötävää. Rahan pieniminen tuottaa toisinaan ongelmia, jopa kioskeissa on vaihtorahat kortilla pikkurahoissa.

Puhelu Suomeen maksaa Soneralla 3 euroa minuutti ja vastaanotto noin 1,7 euroa. Jouduimme hoitamaan Suomeen pankkiasoita pariin otteeseen, yhden puhelun hinnaksi tulee helposti 10-20 euroa.

Pienelläkin rahalla pärjää, esim. 20 euroa päivä/nassu, mutta pitää olla valmis tiukkoihin tinkaamisiin ja katsomaan ensin hinnat. Balilla ja Lombokissa on paljon ilmaista sekä lähes ilmaista nähtävää.

Nettiyhteydet, langattomat verkot on tosi hitaita. Mutta mikäs kiire valmiissa maailmassa on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti