maanantai 18. maaliskuuta 2013

Gili T on täynnä tekemistä pieneksi saareksi

Saavuimme Gili T:lle Nusa Lembonganilta Semaya One -nimisen firman veneellä. Matka kesti pari tuntia ja vaikka matka on kilometreissä lyhyt, merenkäynti vaihtelee paljon. Balin ja Lombokin välillä tapahtuu aika ajoin veneonnettomuuksia, joten valitse luotettava venefirma. Tätä voin suositella, venekuski hiljensi ajoa aallokon mukaan. Merenkäynti voi olla tosi hurjaa.

Gili T:n rantaan saapuessamme ympärille pölähti lauma poikia, jotka tarjosivat edullista majoitusta. Monella oli esittelykortti majapaikasta, jossa saattoi olla kuvia ja tietoja, hinnat yleensä 100 000 - 300 000. Pojat puhuvat hyvin englantia, joten heiltä voi kysellä lisää. Koska meitä oli kolme, päädyimme lähtemään katsomaan kahden makkarin perhehuonetta.

Gili T:llä on kaksi moskeijaa, joten varmistimme vielä, ettei majapaikka ole sen vieressä. Saari on niin pieni, että moskeijan rukouskutsut kyllä kaikuvat lähes joka majoituspaikkaan.

Koko kämpän majoitushinta oli 300 000 rupiaa kolmelle, mutta me kysyimme alennusta kolmesta yöstä ja lopulta saimme huoneiston 250 000 per yö eli reilu 20 euroa. Majoitukseen kuului WiFi ja aamupala. Majoituspaikan pojat olivat äärettömän mukavia, jaksoivat vitsailla ja jutella pitkin päivää.

Saarella normihinta snorklausretkelle lasipohjaveneelle on noin 100 000 rupiaa eli 8 euroa. Me vuokrattiin kolmestaan oma tavallinen vene, johon kuului venekuski, snorklausopas ja maskit ja räpylät. Maksoimme kolmestaan reilun neljän tunnin retkestä 200 000 rupiaa oli 16 euroa naamaa kohden.

Erinomainen retki! Pysähdyimme kolmeen paikkaan, yhdessä puolesta tunnista tuntiin. Ensimmäinen oli hylky syvemmällä, snorklauksen teki haastavaksi aallokko. Meistä kukaan ei ollut snorklannut aallokossa ja Niina kokeili sitä ekaa kertaa. Hylyltä jatkoimme uiden riutalle, jossa näkyi valtavat määrät trooppisia kaloja ja ihan kohtalaisia koralleja. Opas näytti meille mm. pään kokoisen mustekalan ja merisimpukan.

Tokalla pysähdyksellä olimme Gili Menon pohjoispuolella, katsoimme löytyykö kilpikonnia. Pian syvemmällä näkyi isokokoinen rauhallisesti liukuva kilpikonna. Se oli meille kaikille eka!

Kolmas pysähdys oli Gili Airin pohjoispuolella. Siellä näimme kaksi kilpikonnaa lisää, pienemmän ja toisen ison. Molemmat rouskuttivat korallia poskeensa.

Lopuksi meidät vietiin Gili Airin länsirannalle lounaalle omakustannehintaan. Mahtava päivä!

Sukeltajat saapuvat rantaan


Yhtenä päivänä Travanganilla menimme hevosvaunulla eli cidomolla saaren ympäri. Saimme tingattua kolmelle kyydin 120 000 rupiaan eli 10 euroon. Saaren ympäri on kuskin mukaan noin 9 km ja hevosella menee reilu puoli tuntia.

Cidomo-vaunu eli Gilin menopeli


Yksi ilta menimme kuuntelemaan Sama Sama -reggaeklubille bändiä. Hyvin soittivat, bändissä oli yhteensä seitsemän muusikkoa. Baarista sai jopa siideriä! Reissun eka siiderini :)

Kun reissukaverimme Niina oli jatkanut matkaa, muutimme Peten kanssa asumusta. Ei tarvitse kuin kävellä rantakadulle rinkan kanssa, kun taas paikalliset kysyvät tarvitseeko majoitusta. Helppoa!

Vuokrasimme rantakadulta päiväksi snorkkelit 20 000 rupiaan eli 1,6 euroon. Travanganin korallit ovat huonossa hapessa, veneliikennettä on paljon ja aiemmin saarilla on kalastettu syanidillä sekä dynamiitillä. Syvemmällä oli pari korallia, kaloja taas oli ihan kivasti. Merivirtaukset vievät syvemmällä helposti sivummalle, joten syvemmälle kannattaa mennä vain, jos osaa uida hyvin.



Yhtenä iltapäivänä kiipesimme saaren korkeimmalle kohdalle. Olin ihmetellyt aiemmin, että hyttysiä on yllättävän vähän. No, noustessamme betonisia portaita ylöspäin, ympärillämme pyöri tuhansia hyttysiä. Oli vaan pakko painaa portaita ylöspäin, ettei tule syödyksi. Gileillä ei ole malariavaaraa, mutta Dengue-kuume ja Japanin aivokuume leviää hyttysten kautta.

Gililta maisemaa Lombokin suuntaan


Maisemat olivat silti kaiken arvoiset. Matkalla näkyi vuohia, kukko ja lehmiä. Tulimme saaren toiselta puolelta alas ja myös siellä oli portaat. Veikkaan, että portaat on rakennettu mm. mahdollista tsunamivaaraa ajatellen. Indonesiahan sijaitsee riskialueella.

Saaren korkeimmalla kohdalla


Jäimme katsomaan auringonlaskua, elämäni hienoin auringonlasku löytyy Lombokilta ja nyt Gili T:ltä. Balin huiput siintävät horisontissa.

Auringonlasku Lombokin suuntaan


Saarella on siis pikkusaareksi yllättävän paljon tekemistä ihan minibudjetillakin. Isommalla rahamäärällä voisi käydä vaikka sukelluskurssin, opetella vapaasukeltamista, reissata muutamaksi päiväksi Komodon saarelle katsomaan maailman suurimpia liskoja, komodo dragoneita, päiväretkiä löytyisi iso liuta lisää.

Haikein mielin saari jäi taakse, meillä molemmilla olisi ollut hinku jäädä saarelle vielä pidemmäksi aikaa.



Rantabaaria




Meidan eka majapaikka, matkoja vaikka kuuhun :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti