lauantai 11. toukokuuta 2013

Laosin hintataso

Laos on Kaakkois-Aasian reissullamme vähiten kehittynyt. Turistit eivät vahingossa eksy Laosiin, vaan tietävät miksi tulevat maahan. Laos ei ollut alunperin alkuperäisessä reittisuunnitelmassamme, mutta lisäsimme sen listalle kesken reissun.

Laosin parasta antia on luonto ja aitous. Palveluja on hyvin saatavilla, majoitusta ja matkatoimistoja löytyy hyvin. Ihmiset ovat minusta ujoja ja moni ei osaa englantia, mutta he ovat äärettömän ystävällisiä ja iloisia.

Hintataso on aavistuksen korkeampi, kuin olettaisi. Laos tuo paljon naapurimaista elintarvikkeita ja tavaroita. Esimerkiksi ravintolassa voi olla tarjolla thaimaalaista Singhan kivennäisvettä tai Spy-juomamiksereitä.

Sipsipussitarjontaa turisteille Luang Prabangin pääkadulla


Pääkaupunki Vientiane ja Luang Prabang ovat kalleimmat paikat, muualla on edullisempaa. Silti ne mahtuvat hyvin reppureissaajabudjettiin, kun katsoo etukäteen ravintolan hintatason ja kyselee halpaa majoitusta. Hinta-laatusuhde on aavistuksen huonompi naapurimaiden vastaaviin verrattuna, mutta kympistä ylöspäin saa jo ihan asiallisia huoneita.

Kanelipulla ja ruotsalaista kahvia, Scandinavian Bakery, Luang Prabang

Laosissa ison 0,64 l paikallisen erinomaisen oluen Beer Laon saa yleensä eurolla, samoin sen maksaa tuoreista hedelmistä tehty smoothie. Puolentoista litran vesipullo on noin 0,5 euroa. Paikallinen lao lao -viski on halpaa, euron pintaan lähtee.

Beer Lao, iso pullo ravintolassa on euron.
Ruokaa saa eurollakin, länsimaisista annoksista joutuu maksamaan muutaman euron. Turistikohteissa on tosi kivoja kahviloita, oma suosikkini on eettinen ja ah-niin-mahtava Joma Bakery Cafe. Lao-kahvi on mielettömän hyvää ja vahvaa, monesti paikallisesti viljeltyä papua.

Joma Bakery Cafe, Luang Prabang


Aamupalatortilla, jossa korianteri maistuu, Joma Bakery Cafe

Tavaroita saattaa olla huonommin saatavilla kuin naapurimaissa. Peruskemppaa löytyy kyllä yleensä Thaimaasta tuotuna, mutta esimerkiksi apteekista ei saanut paikan päältä Malarone-malarialääkettä. Sieltä sai ainoastaan Maraquine-tabletteja (250 mg klorokiinia), joille paikallinen malariahyttynen on resistoitunut jo vuosikymmeniä sitten. Tuo siis erikoisemmat lääkkeet ja muut tuotteet muualta!

 Paikallista ruokaa, laap. Paistettua jauhettua lihaa tuoreilla yrteillä.

Puolipäiväretkiä saa muutamalla eurolla. Parin tai kolmen päivän trekkaukset ovat satasen hujakoilla. Huomaa myös, että Laosin buddhalaistemppeleihin on sisäänpääsymaksu, toisin kuin Thaimaassa. Se on eurosta kahteen per temppelualue. Ilmeisesti tästä syystä temppelit ovat erittäin hyvässä kunnossa ja nähtävyytenä hulppeita.

Pyykinpesu oli yleensä 10 000 kipiä eli euron kilo.

Laosista puhelut Soneralla Suomeen noin 3 euroa minuutti, vastaanotto noin 1,7 euroa ja tekstarit vakion 0,29 euroa.

Langattomia nettejä löytyy majapaikoista ja joistain kahviloista sekä ravintoloista. Yhteyden laatu ja nopeus on huono. Myös nettipaikoissa on yllättävän huonot yhteydet sekä koneet voi olla päivittämättä pitkältä ajalta. Netti maksaa euron molemmin puolin tunti.

Synttäreideni kunniaksi otettiin vähän parempi huone Luang Prabangissa, noin 20 euroa yöltä.
Normaalisti meillä oli noin 10 euron huone.
30-päivän viisumi rajalta maksaa suomalaiselle 35 dollaria ja mahdolliset lisämaksut päälle. Maasta poistuttaessa maksetaan maastapoistumisvero 10 000 kipiä eli euron per naama. Ainakin Thaimaan rajalla se pyydettiin bahteissa, 40 bahtia.

Automaattinostot tulevat Laosissa kalliiksi, sillä maksiminosto on yleensä miljoona kipiä eli vain sata euroa. Vientianesta eli Laosin pääkaupungista löysin yhden automaatin, josta sai kerralla kaksi miljoonaa eli pari sataa euroa. Ajantasaisen tiedon automaateista löytää WikiTravelista. Jokaisen automaattinoston yhteydessä menee paikalliselle pankille 20 000 kipiä eli kahden euron veloitus. Muista, että Laosin valuuttaa kipejä ei vaihdeta maan ulkopuolella, vaihda rahasi ennen maasta poistumista muuksi valuutaksi.


Smoothiet euron ja hedelmäsalaatit kaksi euroa, Noy's Fruit Heaven.


Porkkanakakkua reilulla eurolla, Joma Bakery Cafe


Tex mex -salaattia, nachoja ja papu-salsaa, Joma Bakery Cafe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti