maanantai 6. toukokuuta 2013

Salainen sota Laosissa

Phonsavan on erinomainen paikka tutustua Secret Wariin eli salaiseen sotaan.

Vietnamin sodan yhteydessä Yhdysvallat pommitti raskaasti myös Laosia ja Kambodzaa vuosina 1964 - 1973. Laosia ilmapommitettiin 580 344 ilmalennon verran, enemmän kuin Vietnamia. Laos on yhä maailman eniten ilmapommitettu valtio suhteessa väkilukuun. Yhdysvallat myönsi vasta jälkikäteen Laosin pommitukset, siitä nimitys.

Punainen piste merkitsee pommitusta
Pommeja pudotettiin 260 miljoonaa. Arviolta noin 30 % pommeista, ehkä noin 80 miljoonaa pommia jäi räjähtämättä.

Yhdysvallat käytti paljon rypälepommia eli iso pommi tiputetaan koneesta ja sen ulkokuori halkeaa puoliksi ilmassa. Sen sisällä voi olla jopa 680 tennispalloa pienempää pommia, jotka leviävät isolle alueelle maastoon. Jos pienempi pommi tippuu vaikka saviseen riisipeltoon tai puuhun, se jää helposti räjähtämättä. Yksi pommi voi tappaa jopa 30 metrin säteeltä.

Metallisen kuoren sisältä löytyy rypälepommeja

Laos on edelleen itäisiltä osin siivoamatta pommeista. Siivous on hidasta ja nykyvauhdilla kestää vielä sata vuotta siivota maa turvalliseksi.

Näimme koskettavan tunnin dokumentin Bombies eräässä ravintolassa Phonsavanissa. Se kertoo pommitusten vaikutuksista vielä nykypäivänä Laosissa. Kyyneleet nousivat pakosta silmiin. Sen löytää myös ilmaisena netistä.

Iso osa pommionnettomuuksista tapahtuu nykyään lapsille ja maanviljelijöille. Pommeja nousee yhä maan uumenista.

Paikalliset keräävät metalliromua, koska siitä maksetaan paikallisen mittapuun mukaan hyvin, 10 - 20 senttiä kilolta.

Metalliromua maan uumenista
Paikalliset myös uusiokäyttävät metallia sulattamalla sitä ja tekemällä siitä mm. lusikoita ja muuta pienesineistöä. Me ostimme pullonavaajan.

Phonsavanissa voi tutustua myös brittiläisen Mines Advisory Groupin toimintaan. He siivoavat maastoa räjähtämättömistä pommeista.

Pääkaupungissa Vientianessa on myös erinomainen näyttely Cope Centerin tiloissa sodasta.

Cope Center, Laosin pääkaupunki Vientiane
Vaikka maalla on näin raju lähihistoria, ovat laolaiset ihmiset minusta reissumme aidointa ja iloisinta väkeä. Tälle maalle toivoo vain kaikkea hyvää.


Jalkaproteesi voi auttaa vammautuneen takaisin yhteiskuntaan, Cope Center

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti