sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Ko Tao on sukeltajien ja snorklaajien paratiisi

Ko Tao on sukeltajien saari ja se näkyy majoitustarjonnassa. Olin lukenut etukäteen netistä, että majoituksen löytyminen voi olla vaikeaa. Ymmärrän nyt syyn, sillä saarella on niin paljon kalliita sukellusresortteja, että ne ovat vieneet tilaa tavallisilta reppureissumatkaajilta.

Meidän guest house on vasemmalla, vihreiden mopojen kohdalla yläkerrassa

Kolmen päivän Open Water -sukelluskurssi maksaa noin 9000 bahtia eli noin 250 euroa. Yleensä majoitus on sukellusresorteissa lähes ilmaista, kun kurssi on ostettuna. Saarella on tosi paljon nuoria ja nuorekkaita reissaajia, tietysti se näkyy baari ja bilemestatarjonnassa. Saarelta saa ostettua mm. the bucket -juoman, eli lasten hiekkaleluämpärin pillillä, joka on täynnä juotavaa. Happy hour -aikaan näitä saa jopa kaksi yhden hinnalla.
Saaren ravintolatarjontaa, Farango oli kalliimmassa päässä


Me majoituimme saaren vilkkaimmalle rannalle, Sairee Beachille. Jos olisimme olleet saarella pidempään, olisimme majoittuneet hiljaisemmalle rannalle. Nyt ehdimme tutustumaan vain pariin rantaan.

Sairee Beach, saaren vilkkain ranta. Ranta on autio päivisin, koska kaikki ovat sukeltamassa tai snorklaamassa.

Se, mitä en ollut huomioinut etukäteen, oli että kaikki maksaa saarella enemmän. Esimerkiksi vesipullo kaupassa on jopa lähes puolet kalliimpi kuin mantereella. Sairee Beachilla on vain turisteille suunnattuja ravintoloita ja vaatekauppoja.

Sairee Beach
Saarella on sen verran korkeuseroja, että oikeastaan taksin käyttö on välttämätöntä. Taksit veloittavat "kiinteän hinnan", josta he eivät neuvottele. Esimerkiksi satamasta parin kilometrin matka Sairee Beachille maksoi 100 bahtia eli 2,5 e nassu. Päästään jo lähes Suomen hintoihin, kun parin kilsan matka maksaa kolmelta 8 euroa. Saaren taksina toimii pick up -auto, jossa takalavalla on pari penkkiriviä. Mitään suojia ei tietysti ole. Kyyti oli heikkokuntoisilla teillä kuin huvipuistolaitteissa ilman suojakaiteita  ;)

Taxi, taxi. Valkoinen pick up, näillä mennään saarella lavan kyydissä 

Liikenne muutenkin saarella on villiä. Skoottereita vuokrataan 200 bahtilla / päivä eli noin 5 euroa. Liikenne on vasemmanpuoleista, joten kaikki sen osaavat ja sitä osaamattomat suhaavat sekaisin keskenään. Yleisin kulkuväline on skootteri. Yhden skootterin kyydissä näkee usein kolmekin paikallista, esim. isä, äiti ja lapsi.

Ko Taon jännittävin hetki oli, kun kävelimme kolmestaan peräkkäin tien reunaa ja yhtäkkiä väliimme maahan tipahti puusta ainakin metrin pituinen sormen paksuinen vihreä käärme. Onneksi käärme pakeni tien sivuun ruohikkoon, eikä jäänyt tielle. Ei ihan heti tullut mieleen, että myös puissa voi olla käärmeitä.

Kävelimme erittäin jyrkkää rinnetietä ylös näköalapaikalle, jossa on ravintola. Siellä selvisi, että tiskillä oleva mies on suomalainen. Hän oli irtisanoutunut työstään, myynyt talonsa ja lähtenyt yksin Aasiaan. Matkalla hän oli tavannut naisen, jonka kanssa hän nyt omisti baarin. Näin se hänen reissunsa oli muodostunut, ilmeisesti hieman pidemmäksi :)

Hänen uuden duunipaikkansa näkymät oli kyllä aika huikeat!

Näkymä Sairee Beachille
Näkymä baari-kahvilasta satamaan
Mielenkiintoisen tuntuinen saari, pitää palata sinne joskus uudelleen. Toivottavasti suorittamaan sukelluksia!

1 kommentti:

  1. Kiva matkakertomus, kiitos Sanna! On kuin oisi matkalla itsekin :-)

    VastaaPoista